Heel veel mensen weten vaak niet welke kant ze moeten op gaan als het aankomt op verduurzamen. Daarom hebben we een vijftal tips voor jou op een rijtje gezet. Misschien heeft u er al over nagedacht, maar nog nooit de stap overwogen. Bekijk hieronder de 5 tips en ga voor duurzaam!

1. Ga voor zonne-energie

De meest logische investering om je woning duurzamer te maken, is die in zonnepanelen. In de afgelopen jaren is het rendement van zonnepanelen sterk verbeterd. Daarbij is de gemiddelde prijs van zonnepanelen gedaald. Het maakt dat zonnepanelen niet langer enkel nog toegankelijk zijn voor de rijkste huishoudens. Zonnepanelen komen zowel van pas op een plat dak, als op een schuin dak. Gemiddeld worden zonnepanelen terugverdiend in een periode van vijf tot tien jaar. Na deze periode profiteer je van gratis stroom in huis!

2. Vervang uw houten kozijnen door kunststof

Heb je momenteel houten kozijnen in huis? Overweeg over te stappen op kozijnen van kunststof! Niet alleen helpen kunststof kozijnen het energieverbruik in huis terug te dringen. Ook vergen ze veel minder onderhoud, gaan ze langer mee en bieden ze een grotere weerstand aan inbrekers. Je kunt kunststof kozijnen tegenwoordig van een houtlook voorzien. Bij ons krijgen ze een prachtige fijne houtnerf, waardoor ze steeds minder van echte houten kozijnen te onderscheiden! Wij geven u vrijblijvend advies of dit een geschikte keus is voor uw woning.

3. Ga voor een slimme thermostaat

Ook een slimme thermostaat zien we in steeds meer woningen terug. Met een slimme thermostaat heb je de mogelijkheid om de kachel na het vertrek van huis uit te schakelen. Handig, wanneer je dit regelmatig vergeet aan het begin van de dag! Als de kachel een hele dag aan blijft staan, verbruik je onnodig veel energie. Vergelijkbaar met een slimme thermostaat is het gebruik van slimme lampen.

3. Plaats een duurzame waterpomp

Wat perfect aansluit op de investering in zonnepanelen is het kopen van een elektrische warmtepomp. Deze combinatie zorgt ervoor dat je in je woning straks gratis kunt verwarmen. Dit is uiteraard alleen als de opbrengst van de zonnepanelen hoog genoeg is. Een elektrische warmtepomp heeft mogelijk een veel hoger rendement dan de oude CV-ketel op gas die je momenteel gebruikt. Let op: Niet elke wijk of woning is geschikt hiervoor. Raadpleeg daarom altijd een specialist.

Tip 5: Vervang verouderde apparatuur.

Niet alleen het vervangen van een oude CV-ketel is het overwegen waard. Vervang ook apparaten als de vaatwasser, koelkast en wasmachine. Deze hebben doorgaans een groener energielabel en een lager energieverbruik!