Heb je het gevoel dat je opgepropt zit in je eigen woning en je kont niet kan keren? Hieronder laten we zien hoe je meer ruimte en rust creëert in je eigen woning. Een simpele kwestie van aanpakken! Deze tips zetten je op het goede spoor.

1. Doe online inspiratie op

Het internet barst van de inspiratie. Zoek bijvoorbeeld op Pinterest en Instagram naar foto’s van tiny houses of studio’s en kijk hoe deze ingericht zijn en gebruikmaken van de beschikbare ruimte. Je kunt zo vaak goede ideeën opdoen, ondanks dat je zelf misschien niet zo’n type woning hebt.

2. Benut alle ruimte die je hebt

Ga op zoek naar loze ruimtes in huis. Onder de trap heb je bijvoorbeeld vaak veel ruimte op dingen op te bergen. Ook wordt de hoogte vaak onbenut gelaten, terwijl dat juist heel geschikt is om spullen op te bergen die je minder vaak gebruikt. Je kunt de lucht in gaan met zwevende meubels of hoge planken en haken.

3. Kies voor multifunctionele ruimtes

Wellicht wil je graag een thuiskantoor of een knutselkamer, maar heb je geen extra kamers meer. Dan kun je voor multifunctionele ruimtes kiezen. Zo kun je een fitnessapparaat in de logeerkamer zetten en een hoekje met een bureau in de woonkamer creëren. Als je loze ruimtes gebruikt om spullen op te bergen (zie de vorige tip), dan zou je meer ruimte over moeten hebben voor het inrichten van zulke plekjes.

4. Koop multifunctionele meubels

Meubels nemen veel ruimte in beslag en kunnen al snel voor de illusie zorgen dat je geen plek meer hebt. Multifunctionele meubels bieden uitkomst. Denk aan een slaapbank, een bank met lades, een bed met opbergruimte of een salontafel waarin je spullen kunt opbergen. Ook inklapbare meubels kunnen voor meer ruimte zorgen. Je kunt bijvoorbeeld een opklapbaar bed in de logeerkamer zetten en een opklapbaar bureau in de woon- of slaapkamer. Er liggen tegenwoordig steeds meer van zulke handige meubels in de schappen.

5. Creëer optisch ruimte

Heb je niet per se ruimtegebrek, maar voelt je huis vooral te klein aan? Dan kun je optisch ruimte creëren. Dit doe je bijvoorbeeld door het gebruik van lichte kleuren. Donkere kleuren laten een ruimte al snel kleiner lijken. Ook spiegels zijn een prima manier om een plek groter te laten doen lijken. Daarnaast kan het helpen om je huis opgeruimd te houden en niet te veel accessoires neer te zetten. Naast opruimen en spiegels kun je ook je ruimte groter laten lijken door de juiste raamdecoratie of grotere kozijnen. Deze laten meer licht door en gevel automatisch het gevoel dat je woning groter lijkt. Neem contact op voor gratis advies.

6. Laat een uit- of aanbouw plaatsen

Er is natuurlijk ook een manier om daadwerkelijk meer ruimte te creëren in huis: een uit- of aanbouw. Zo kun je voor een dakkapel kiezen, je woonkamer of keuken uit laten bouwen of een garage laten aanbouwen. Wellicht zie je zelf niet snel wat er mogelijk zou zijn in jouw huis, dus laat je vooral door professionals informeren. Controleer altijd wel even of je er vergunning voor nodig hebt.