De woningmarkt staat al een tijd bekend om de stijgende prijzen. Waarbij we dachten dat dit weer aan het zakken was, kunnen we weer een flinke stijging mee gaan maken. Dit heeft te maken met flinke stagnatie in de bouw van nieuwe woningen. Het gevolg is nog meer krapte op de huizenmarkt.

Dit rapport was naar buiten gebracht door Monitor Koopwoningen, dit is een op kwartaal berekend rapport van de TU Delft. Dit rapport is in samenwerking met het CBS, VEH en NVM.

Bouw flink achteruit

De bouw van nieuwe woningen gaat al 2 jaar flink achteruit. Afgelopen jaren was het aanbod en verkoop van woningen gemiddeld rond de 10.000 woningen per kwartaal. In het laatste kwartaal van 2022 was dit nog maar de helft.

Het meeste is af te leiden van het aantal bouwvergunningen dat jaarlijks word afgegeven. Dit was eind 2022 al zo’n 30 procent minder als in 2021. Dit alles is een oorzaak van flinke personeelstekorten, verhoogde kosten voor bouw materiaal, conflicten in de wereld, strengere regels m.b.t. het milieu en ga zo maar door. Een gevolg hiervan is dat nieuwbouw ten opzichte van jaren ervoor flink omhoog is gegaan. Het word voor veel mensen minder interessant om een nieuwe woning te kopen. We zien daarom een flinke groei in het investeren van de huidige woning.

Bedreiging doorstroom

Mensen die graag een nieuwbouw woning willen kopen, zijn op dat moment nog in het bezit van hun huidige woning. Dit zorgt ervoor dat er geen plek word gemaakt door nieuwe woning eigenaren. Dit geeft als gevolg dat er druk ontstaat in de huidige markt en deze weer flinke prijsstijgingen door gaat maken. Het zwakt de dynamiek van de markt voor bestaande koopwoningen af.

Rente stijgt, prijzen dalen

Een welbekende term op de woning markt. Dit heeft natuurlijk ook een tegengestelde werking. Vorig jaar was het jaar dat de woningmarkt een ommekeer maakte. Na 9 jaar flinke prijs stijgingen, was het nu voor het eerst dat de prijzen daalden. Daarentegen steeg de rente wel weer. Het word verwacht dat op de korte termijn de woning prijzen nog steeds zullen blijven dalen. De rente steeg van 1,5 tot gemiddeld 4 procent. Gevolg hiervan is dat veel mensen die een huis wilden kopen 10 procent minder hypotheek konden opnemen. Flink overbieden kennen we gelukkig niet meer.

Nu we bekend zijn met de enorme onzekerheid, zien we dat steeds meer woning eigenaren de opties gaan bekijken om hun huidige woningen te verbeteren. Bent u benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor uw woning, neem dan contact op voor een vrijblijvend advies gesprek.

Duurzaam Kozijn Nederland