Wij horen zo vaak, nee! dat is ons veel te duur! Verduurzamende maatregelen zijn prijzig, maar de investering meer dan waard. Nou is de vraag, waar kan ik terecht voor de mogelijkheden? Er zijn diverse hypotheek verstrekkers die juist dit soort investeringen stimuleren.

Boven de waarde van mijn woning opnemen

Bij een standaard hyptoheek kun je altijd maar 100% van de waarde van je woning lenen. Er is een uitzondering. Heeft u plannen om “duurzaam” te investeren, dan mag dit 6% boven de maximale woningwaarde liggen. Bij zo’n lening is de rente vaak fiscaal aftrekbaar.

We nemen een klein reken voorbeeldje. Waarbij u bijv. 250.000 euro kan krijgen bij een standaard hypotheek, krijgt u met een duurzame lening 265.000. De extra 16.000 in dit voorbeeld dient aantoonbaar besteed te worden aan verduurzamende maatregelen.

Inkomen speelt een rol

Het maximale wat je kunt opnemen voor je hypotheek is natuurlijk niet afhankelijk van je woning, maar van je inkomen. Heb je een bruto gezinsinkomen van minimaal 33.000 euro dan kun je in aanmerking komen om extra geld te lenen;

De meeste hypotheek verstrekkers in Nederland werken hier aan mee. Raadpleeg uw bank of hypotheek adviseur of zij hier aan mee werken.

Besparen op je rente

Ben je groen bezig met je woning, dan zijn er diverse verstrekkers die hun klanten belonen met kroting op de hyptoheek rente. De aanbieders die zie zo’n korting aanbieden zijn:

 • Triodos Bank : 0.05%
 • ABN AMRO: 0.15%
 • ING: 0.15%
 • Rabobank: 0.15%
 • Obvion: 0.15%

. Informeer bij de desbetreffende bank voor de voorwaarden.

Andere leningen voor verduurzamen

Bij hypotheekverstrekkers

Er zijn hypotheekverstrekkers met aanvullende duurzame leningen. Dit word vaak los gerekend van de de standaard hypotheek. Vaak is het maximale wat je kunt opnemen 25.000 euro. Over dat deel betaal je een lagere hypotheekrente. 

Hieronder vind je een opsomming van diverse verstrekkers:

 • ABN AMRO (Duurzaam Wonen Hypotheek)
 • ASN Bank (leningdeel Duurzaam Wonen)
 • ASR (Verduurzamingshypotheek)
 • Attens Hypotheken (Groene Annuiteit)
 • Florius (Verduurzaam Hypotheek)
 • Nationaal Warmtefonds

Vaak dient een aanvullende lening met advies afgesloten te worden. Er zijn 2 instanties waarbij je dit makkelijk zelf online kunt regelen. Bij het Nationaal Warmtefonds kunt u de aanvraag online aanvragen tot 25.000 euro. Bij ASR is het mogelijk tussen een bedrag van 5000 tot 9000 euro.

Voordat u stappen onderneemt adviseren wij altijd een hyptoheek adviseur te raadplegen indien u in zee gaat met een bank. Wilt u meer weten over het Nationaal Warmtefonds, dan kunt contact opnemen met ons. Onze adviseurs zijn gespecialiseerd in het begeleiden voor het aanvragen. Zij kunnen ook kijken of u in aanmerking komt. Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.