In december was er al communicatie tussen minister de Jonge en de tweede kamer. Er blijkt steeds vaker dat woning eigenaren de dupe worden van verkeerde adviezen door zogenaamde energieadviseurs. De cijfers die bekend waren lieten zien dat bijna 7% van de eigenaren in Nederland verkeerd advies hadden ontvangen. Dit met alle gevolgen van dien.

Als er een verkeerd energie label word afgegeven heeft dit aanzienlijk gevolgen. De desbetreffende woning eigenaar kan bijv. geen financiering rond krijgen voor verduurzamende maatregelen. VEH gaf destijds al aan dat het Energie label moet staan voor kwaliteit en zekerheid. Het is ongeoorloofd dat energie adviseurs fouten maken bij het afgeven van deze labels.

Strenger toezicht

VEH geeft al langere tijd aan dat de nieuwe energielabel systematiek de kwaliteit en betaalbaarheid moet garanderen. Bijna 1 op de 6 woningen worden fouten gemaakt bij het beoordelen van de woning. Dit is in zo’n mate dat de labels heel zwaar afwijken. Dit bleek uit de brief die de minister schreef. Hoewel het nu nog 7% is dat de dupe is, wil de minister dit percentage in 2023 naar 5% krijgen. Minstens één van de maatregelen die de minister wilt doorvoeren is een scherper toezicht op energieadviseurs. Vanuit Duurzaam Kozijn Nederland word er geadviseerd te kijken waar u deze adviezen vandaan haalt. Tevens ook of dit een erkend bedrijf is. Naast dat er strenger toezicht komt, gaat de minister ook kijken naar het proces en toetsing van de energie labels.

Een hele verbetering

VEH en ook Duurzaam Kozijn Nederland vinden het positief nieuws dat de minister hier mee aan de slag gaat. Wij komen ook steeds vaker klanten tegen die een verkeerd energielabel hebben gekregen.

Bent u benieuwd of het mogelijk is om uw woning een verbeterd label te geven? Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld isolatie door kunststof kozijnen met HR++ beglazing. Neem dan contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Duurzaam Kozijn Nederland is een erkend en gezonde partij op het gebied van verduurzamen.