Het duurt niet zo lang meer, maar vanaf 2026 moet elke nieuwe cv-ketel een hybride warmtepomp hebben. Maar hoe weet je eigenlijk of je huis geschikt is voor zo’n pomp?

Momenteel hebben de meeste Nederlandse huizen nog het oude cv-systeem, waarbij je huis én het water wordt opgewarmd met aardgas. Daar moet op termijn een einde aan komen, vindt de overheid. Daarom werd in 2019 de belasting op gas verhoogd. Ook de huidige energiecrisis maakt stoken met gas gewoon duur.

Een nieuwe warmtepomp kan dus een kostenbesparing opleveren. Er zijn twee mogelijkheden: of je kiest meteen voor een volledig elektrische pomp, óf je gaat voor het hybride model met cv-ketel. Het hybride systeem zorgt ervoor dat je toch nog gas kan gebruiken als het nodig is.

Overal iets van isolatie is belangrijk

Wel moet je waarschijnlijk met het meetlint door het huis als je niet helemaal zeker bent van de isolatie, zegt ze. “Het is belangrijk dat je overal iets van isolatie hebt, zo’n 5 tot 7 centimeter in de spouwmuren, de vloer en het dak. Daarnaast heb je dubbel glas nodig.”

Ze waarschuwt dat je óók moet controleren of je genoeg ruimte hebt. “Een hybride warmtepomp is zo’n 30 bij 30 bij 60 centimeter en moet naast je cv-ketel passen. Je hebt bovendien ook ruimte op het dak of aan de gevel nodig voor de buitenunit.”

De eisen voor een volledig elektrische warmtepomp die geen gas meer nodig heeft, liggen wat hoger. “In ieder geval moet je huis redelijk tot goed geïsoleerd zijn”, zegt Mintjes. “In principe kun je wel zeggen dat een huis dat tussen 1992 en 1999 gebouwd is ‘redelijk’ geïsoleerd is. Vanaf 2009 weet je zeker dat de isolatie goed is.”

Het gaat dan om weer zo’n 5 tot 7 centimeter in de spouwmuren, maar onder de vloer en het dak is meer nodig. Denk aan zo’n 13 centimeter aan isolatiedikte. “Daarnaast moet je in je ramen HR++-glas hebben”, zegt Mintjes. “Zelfs als je een relatief nieuw huis hebt, is het goed om te controleren of dat inderdaad zo is.” Bovendien speelt ook hier ruimte een rol. “Een elektrische warmtepomp is een apparaat ter grootte van een koelkast.”

Ze wijst erop dat er subsidie is voor al dit soort isolatiewerkzaamheden. “Ook op de warmtepomp, trouwens. Als je meerdere maatregelen neemt, dan komt het neer op zo’n 30 procent van het uiteindelijke bedrag.”

Wij kunnen u helpen bij het verbeteren van uw isolatie doormiddel van kunststof kozijnen, deuren en HR++ beglazing. Vraag snel een een vrijblijvend adviesgesprek aan.