We krijgen vaak de vraag hoe je kunststof kozijnen en HR++ beglazing moet schoonmaken. In deze blog leggen we precies uit hoe je dit doet en welke producten je nodig hebt. Het is duidelijk dat kunststof kozijnen onderhoudsvriendelijk zijn en dat ze dus alleen schoongemaakt hoeven te worden. Schilderwerk? daar hoeft u nooit meer naar om te kijken! Maar schoonmaken, hoe doe je dat nu eigenlijk?

Kunststof kozijnen schoonmaken

Kunststof kozijnen maakt u eenvoudig schoon met een spons en een sopje van autoshampoo of groene zeep. Wij adviseren om een goed product zoals bijv. St. Marc Verfreiniger te gebruiken. Dit is een biologisch afbreekbare ontvetter die een beschermlaagje op het kunststof creëert, waardoor het vuil afstoot. Gebruik nooit chemische middelen op basis van o.a. ammoniak en chloor. Deze kunnen het kunststof aantasten. Om het kunststof zo min mogelijk te belasten raden we u aan om de kozijnen niet schoon te maken als het heel zonnig is. Over water met het sop dat in de kozijndelen terecht komt hoeft u zich geen zorgen te maken, dit wordt via afwateringskanalen vanzelf afgevoerd naar buiten.

Hieronder een paar tips tijdens het schoonmaken:

  • U moet de kozijnen nooit met een droge doek reinigen om beschadiging te voorkomen.
  • U moet uw kozijnen nooit schilderen.
  • Niet behandelen met bijv. een stoomreiniger of hoge drukspuit.
  • Geen chemische middelen toepassen. Hierbij moet u denken aan terpentine, wasbenzine, aceton, spiritus etc.

HR++ beglazing schoonmaken

HR++ beglazing moet u zorgvuldig schoon te maken. Voordat u begint, dient u de beglazing eerst af te spoelen met schoon water om kleine zand deeltjes eraf te spoelen. Dit kan namelijk krassen en beschadiging voorkomen. Maak vervolgens een sopje van groene zeep en water. Ook hier raden wij aan St. Marc Verfreiniger te gebruiken. Was de beglazing met een zachte spons en/of schone doek en ga er vervolgens langs met een trekker. U heeft een vlekkeloos eindresultaat. Gebruik dus geen schuurspons of agressieve schoonmaakmiddelen. Deze kunnen in het kunststof profiel terecht komen en het aantasten.

Heeft u een glazenwasser, dan kunt u hem of haar ook altijd vragen om de kozijnen mee te nemen. Wilt u meer weten over kunststof kozijnen of HR beglazing, neem dan eens een kijkje op deze pagina’s: